Inside the striking Commissioners Building after £3million restoration of historic Sunderland HQ

One of the city centre’s most spectacular period buildings has been given new life thanks to a £3million restoration project.

Friday, 26th November 2021, 4:55 am
Updated Friday, 26th November 2021, 4:36 pm

Built in 1907, the former Wear Commissioners Building was the headquarters for the people responsible for the management and improvement of the river and harbour, once a bustling waterway and major source of business in the then town.

Testament to the wealth of Sunderland at the time, which was mostly thanks to the river, no expense was spared in the creation of the Commissioners Building, and its oak panelling, domed roof, intricate wooden carving, granite, marble and sandstone features, which was used by the Wear Commissioners until 1973.

Most of the original features, despite a few dents from wartime shrapnel, remain and have been given new life by new owners Adavo Workspace.

Sign up to our daily newsletter

The i newsletter cut through the noise

Inside the Commissioners Building on its launch day

Specialists in sympathetically converting old buildings into office space, they bought the building from the council in 2019 who had also been using it for offices. Now, after two years of navigating lockdown delays and painstaking specialist craftsmanship, they’ve launched the site as The Commissioners Building.

Comprising 51 office suites, of various sizes, as well as the grand Commissioners Chamber and Boardroom facilities, the new office space is an important part of the major regeneration of the city centre, aimed at attracting business to Sunderland as well as fostering homegrown ventures.

There will eventually be around 250 jobs housed within the building, whilst also creating more.

Adavo CEO Mark Black said: “We’re really celebrating getting this project over the line during a pandemic, which wasn’t the easiest, and we feel really proud of the contribution we’re making to the regeneration of this city.

The building dates back to 1907

"This project has been a real labour of love, blending a classic design with a contemporary twist. We’re celebrating the history of the building, whilst also creating the success stories of the future. It’s a really special place, and one of the few old buildings Sunderland has left. The restoration of buildings like this is fundamentally a good thing.

"Sunderland lost its glass works, it lost its shipyards and it lost Vaux, which was a big part of the heartbeat of the city centre. But change is now happening and the former Vaux site is being put into functional use. From here, Sunderland once did business all over the world, and it can do that again.”

The business centre already has 50% of its space let, and this week hosted an official launch to show off its striking features to potential new tenants.

It’s a multi-purpose space, aimed at everyone from established finance and legal services to new start ups looking to grow.

Inside the Commissioners Building as its launches as new office space.

"We are an incubator hub for business, but incubators don’t usually look like this. If you’re competing with the likes of London and closing that gap you have to have a similar standard,” explained Mark.

Adavo, who have already had success success with refurbishments at the Town Hall in Wallsend and The Clervaux Exchange in Jarrow, have also worked within the constraints of a Grade II-listed building to create accessible office space.

Sustainability and energy efficiency has also been a key part of the project.

Read More

Read More
Exclusive - a first look inside Sunderland's new £42m City Hall
The grand commissioners' boardroom

Enjoy unlimited access to all of our news and sport, see fewer ads, experience faster load times, test your brain with daily puzzles and get access to exclusive newsletters and content.

The Sunderland Echo has been on Wearside since 1873, and your support means we can continue telling your stories for generations to come. Click here to subscribe.

There's a number of communal kitchen areas
There's a number of different office suites, of varying sizes
The three-storey building stands on the corner of John Street and St Thomas Street
It was originally turned into office space in the 90s
Inside the new Commissioners Building as its launches as new office space.
The new Commissioners Building launches new office space.
The site has a long history
Inside the new Commissioners' Building as its launches as new office space.
Original Edwardian coving in the building
More grand features in the boardroom
One of the meeting rooms