Outrage at Sunderland hospital multi-storey car park plans

A 3D impression of how the new multi-storey car park at Sunderland Royal Hospital, in Kayll Road, will look.
A 3D impression of how the new multi-storey car park at Sunderland Royal Hospital, in Kayll Road, will look.
18
Have your say

RESIDENTS have hit out after council bosses approved plans for a new multi-storey car park at Sunderland Royal Hospital.

A meeting of Sunderland City Council’s planning committee granted permission for the new car park in Kayll Road, subject to the hospital agreeing to fund £45,000 worth of road improvement in the area.

The new building will provide 766 parking spaces, an increase on the current capacity of 406.

Hospital bosses say the stepped structure of the roof will minimise overshadowing of adjacent houses.

But residents argue the building will be an eyesore and claim it could be built in a different area of the hospital site, where it would not overlook homes. Ann Blakey, who lives in Kayll Road, attended a recent planning meeting on behalf of 13 residents who had expressed a number of concerns about the project.

She left disappointed with the hearing which concerns of the group received at the meeting.

“We were told we could come to the meeting and it would be without prejudice and no decisions would have been taken,” she said.

“There’s a site where no residents are overlooked and we just wanted them to consider it. I don’t get why they won’t. I’m disappointed the councillors would not ask them to.

“Would you want to wake up overlooking that?”

Councillors, however, were unanimous in their approval of the plans.

Coun Thomas Martin said: “This car park is essential for the running of the hospital.”

Coun Philip Tye added: “There is no disputing the fact the car park is needed.”

City Hospitals Sunderland have welcomed the approval of the plans.

A spokesman said: “We are pleased the new car park at Sunderland Royal has received approval. We already have more car parking at the trust than ever before, and when the new facility is completed it will provide yet further capacity to enable us to meet the needs of our patients and staff.

“We have done our utmost to minimise the impact on local residents in our plans.”