Facelift for Berghaus' Sunderland headquarters

Berghaus' new-look reception area.
Berghaus' new-look reception area.
1
Have your say

Sunderland clothing Bergahus is looking good.

The outdoor wear firm has completed a full refurbishment of its global headquarters on Wearside.

The project, which began early in 2014, has involved major upgrades to both floors of the building.

Berghaus moved to its purpose built site on Sunderland Enterprise Park in 1999 and although minor work has been undertaken in the intervening years, this is the first full refurbishment and comes after the company put pen to paper on a new 13-year lease.

Brand president Richard Leedham said: “This has been a major project for Berghaus and has had an impact on everyone who works for the business.

"The team has coped extremely well with any disruption and we are delighted with the final outcome.

"Here in North East England, we now have a world-class headquarters where we can continue to design and develop some of the best outdoor products on the planet.

"As Berghaus heads towards its 50th birthday in 2016, we have an excellent base from which to plan for the next 50 years.”

The project was led by the company’s HR director Sarah Middleton, with regular input from representatives of departments across the business, and interior design work and planning was managed by Katie Greenyer, creative director at fellow Pentland group brand Red or Dead.

Although products are not manufactured or warehoused at head office, all design and development work takes place on site and the building houses a product and materials testing

laboratory, pattern cutting and sample room, and facilities for the team of clothing, footwear, rucksacks and accessories designers.

Berghaus HQ can accommodate up to 140 staff and is home to a wide range of departments, including product management, marketing, operations, sales, customer services, quality assurance, corporate responsibility, finance and human resources.

Wherever possible, refurbishment work has been completed using sustainable materials and methods, energy and water saving principles have

also been applied and there are multiple recycling points on both floors.

A ‘sky rail’ lines the ceiling of the first floor and holds both archive and current products as a reminder of what Berghaus does and where the brand has come from.